Mislimo na dane koji dolaze – projekt je druženja osoba s invaliditetom sa osobama iz svijeta kulture, gospodarstva, sporta i estrade. Želja nam je pokazati kako je život sa hendikepom vrijedan kao i svaki drugi, satkan od tuge i radosti, smijeha i suza, ljubavi i mržnje, kao takav ne mora nam biti težnja za povratak na staro, već nadahnuće u izgradnji društva koje prihvaća sve različitosti.

Mislimo na dane koji dolaze 2008.

Split, 03.12.2008. – Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha projekta „Mislimo na dane koji dolaze“ tijekom kojeg je prikupljeno 350 000 kuna i koji se na ovogodišnjem FESTO-u okrunio srebrnim zvonom u kategoriji najboljih humanitarnih projekata, Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije pod visokim pokroviteljstvom Potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gđe. Jadranke Kosor, te uz potporu ROTARY KLUBA SPLIT PLUS i ovu je godinu organizirala zabavno donatorsku večer “Mislimo na dane koji dolaze”.

Velika kongresna dvorana hotela Le Meridien Lav bila je gotovo premala za sve one koji su htjeli svojim prisustvom poduprijeti nastojanja i projekte zaklade, tako su se na jednom mjestu, noć uoči svjetskog dana osoba s invaliditetom, okupili predstavnici i štićenici svih dalmatinskih udruga osoba s invaliditetom kao i osobe iz svijeta kulture, gospodarstva , sporta i estrade predvođeni Stipom Božićem, Slavenom Bilićem i Blankom Vlašić.

Tijekom večeri na pozornici su se izmjenjivali klapa Neverin, Neno Belan i Fiumensi, TBF, Ban i Diktatori i Gazde. Zanimljivo je da su sve izvođače izabrali upravo predstavnici udruga s invaliditetom, a izvođači i sami kažu kako nisu dvojili hoće li prihvatiti njihov poziv.

Voditelj zaklade, Ante Raos, još se jednom zahvalio svima koji su se odazvali pozivu te je istaknuo kako se ovakvim akcijama želi osigurati trajni izvor financijskih sredstava kako bi se osobama sa invaliditetom i njihovim obiteljima olakšao život i omogućila bolja skrb. Zaklada teži stvaranju uvjeta u kojima će osobe s invaliditetom ravnopravno sudjelovati na slobodnom tržištu rada.

Najdirljiviji dio večeri zasigurno su bile video priče obiteljima kojima je zaklada Kap za slap pomogla u proteklih 12 mjeseci. Koliko su okupljeni emotivno doživjeli ove zapise dokazao je i jedan od sponzora večeri, hotel Le Meridien Lav. Naime, nakon odgledanih video zapisa, uprava hotela, koja je projekt prvotno podržala ustupanjem prostora i simboličnom cijenom hrane i pića, odlučila je zakladi sve svoje usluge dati potpuno besplatno te su se tom gestom pridružili svim izvođačima, tehnici i produkciji događaja. Njihov su primjer donacijama slijedili i ostali gospodarstvenici Splita.

Jedna od važnijih činjenica na koju su predstavnici udruga tu večer htjeli ukazati je različitost koja postoji među osobama sa stopostotnim invaliditetom. Tako npr. osobe koje su nesposobne za samostalan život , te su 24 sata dnevno ovisne o pomoći druge osobe, trenutno imaju isti tretman od strane sustava kao i osobe koje su još uvijek velikim dijelom sposobne za samostalan život i rad, stoga se nadamo da će se ta praksa upravo ovakvim akcijama promijeniti.

Mislimo na dane koji dolaze 2007.

Kada je počeo projekt „Mislimo na dane koji dolaze“, ni organizator Zaklada „Kap za slap“ ni voditelj projekta Željko Maretić koji je i osmislio sva događanja, nisu očekivali tako snažnu poruku koja je proizašla na završnoj svečanosti, 03. prosinca u hotelu „Le Meridien Lav“.

Od samog početka – osmišljavanje izgleda jumbo plakata i ostalih promotivnih materijala, prezentacije na sajmu SASO, tiskovne konferencije na kojoj nam je podršku izrazio sam izbornik hrvatske nogometne reprezentacije g. Slaven Bilić – raslo je zajedništvo i svi sudionici su osjećali zadovoljstvo što su mogli biti dio jednog ovakvog događanja.

Krunu projekta predstavljala je završna svečanost na kojoj se okupio impozantan broj od sto pedeset osoba s invaliditetom od kojih je njih pedeset bilo u invalidskim kolicima te dvijesto osoba iz svijeta gospodarstva, sporta, politike i kulture.

Taj 03. prosinca 2007. koji će ostati u sjećanju ne samo osoba s invaliditetom, već i svih ostalih sudionika, kao večer u kojoj se dogodila spontanost, iskrenost, radost, večer u kojoj su osobe iz svijeta gospodarstva, sporta, politike i kulture vidjele osobu s invaliditetom kako pleše, pjeva, veseli se, koliko je željna života. Vidjeli su i sreću na njihovim licima samo iz razloga što su u društvu Gibonia, Tedija, Stavrosa, Zorice i ostalih poznatih imena. Mogli su vidjeti i oduševljenje prilikom emotivnog nastupa „Prave Kotke“, koja se okupila samo za ovu priliku nakon dvadeset i pet godina.

Ipak, za medije ništa od toga nije bila vijest. Vijest je bila „ Na donatorskoj večeri prikupljeno 350.000,00 kn“. Nije nam cilj biti kritičari načina izvještavanja hrvatskih medija, već nam je želja ukazati na poteškoću nepoznavanja problematike s kojom se suočavaju osobe s invaliditetom i njeno prenošenje javnosti. Stoga buduća događanja i aktivnosti vezane uz projekt „Mislimo na dane koji dolaze“, bit će usmjereni, u što većoj mjeri, ka edukaciji medija.