OSCARI HUMANOSTI Rotary klub SPLIT PLUS – 5 godina kontinuiteta !

Hrvatski dobrovoljni davatelji krvi ovogodišnji su dobitnici Oscara humanosti za “Dobročinstvo koje se živi” priznanja za sustavno humanitarno djelovanje, te je tako vojska ambasadora dobrote, narasla za novih 200.000 članova !

OSKARI HUMANOSTI Rotary klub SPLIT PLUS - 5 godina kontinuiteta !

30.11.2011. Rotary klub SPLIT PLUS, kao utemeljitelji ovog humanitarnog projekta, zajedno s Mrežom udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i zakladom Kap za slap u dvorani Grand Dalmacija hotela Le Meridien Lav po 5. put su organizirali svečanu dodjelu priznanja Dodir dobrote, poznatijih Oskari humanosti. Hrvatski dobrovoljni davatelji krvi ovogodišnji su dobitnici Oscara humanosti za Dobročinstvo koje se živi, priznanja koje se u okviru akcije Dodir dobrote petu godinu za redom dodjeljuje za sustavno djelovanje u humanitarnom radu. Dobitnika glavnog priznanja večeri “Dobročinstvo koje se živi” obznanio je Damir Skelin Predsjednik Rotary kluba Split PLUS, inače autor projekta, a iz ruku Ante Raosa Predsjednika MREŽE UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM DALMACIJE primio je dr. Josip Jelić, predsjednik Crvenog križa. Podsjetimo, to vrijedno priznanje do sada su dobili, te tako postali ambasadori ovog projekta Robert Pauletić, Zlatan Stipišić Gibonni, Slaven Bilić i Gorska služba spašavanja. Ove godine cilj akcije je bilo prikupljanje sredstava za dovršenje uređenja prostora Mreže udruga osoba s invaliditetom u Splitu koji će biti stavljen u funkciju krajem 2011.godine , a opremljen je kao ogledni primjer ureda u kakvom mogu raditi osobe s invaliditetom.

Tijekom pet godina projekta čiji je osnovni cilj promicanje sustavnosti i transparentnosti u humanitarnom djelovanju prikupljeno je preko 2.000.000 kuna koje su izravno uplaćene na račune štićenika raznih udruga osoba s invaliditetom diljem Hrvatske, za njihove potrebe od lijekova i ortopedskih pomagala do uređenja životnog prostora. Troškove produkcije i organizacije završnih svečanosti pokrivali su donatori tako da je svaka prikupljena kuna dodijeljena izravno štićenicima. Sustavnost se ogledala kroz Knjigu dobrote, model pomoći kojim su donatori kroz mjesečne uplate pratili po godinu ili dvije dana potrebe osoba kojima je pomoć bila potrebna. Takav model pomoći danas je sve češći u humanitarnim akcijama diljem Hrvatske, što Rotary klub SPLIT PLUS kao jednog od začetnika ovog modela čini posebno ponosnima.

Ovogodišnja svečanost održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednikaRepublike, dr. Ive Josipovića i predsjednice Vlade Jadranke Kosor, te Ministarstava ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Medijski partner i sjajna potpora produkciji događaja bili su Nova TV i Dnevnik.hr, pokrovitelj Slobodna Dalmacija i Europlakat, a posebna zahvalnost organizatora bila je upućena tvrtki PRESSCUT koja je ustupila podatke iz hrvatskih medija uz pomoć kojih je i provedeno žiriranje laureata.

U zabavnom dijelu ceremonije dodjele sudjelovali su sopranistica Alma Karmelić i tenor Stefan Kokoškov koji je ujedno u skeču tijekom večeri utjelovio i lik Maršala iz nedavno premijerno prikazane opere u splitskom HNK-u. Pravo oduševljenje prisutnih izazvali su glavni glumci serije “Larin izbor” Doris Pinčić, Ivan Herceg i Stefan Kapičić koji su kao prezenteri s velikih ekrana najavili dobitnike prve skupine priznanja, a Marko Pecotić je taj dio programa začinio izvedbom uživo naslovne, sad već hit skladbe iz ove popularne serije. I voditelji informativnog programa Nove tv kao prezenteri u drugoj i trećoj skupini laureata odradili su posao uz oduševljenje u dvorani. Goste je posebno razgalio video klip našeg poznatog voditelja i zabavljača Damira Mihanovića Ćubija koji je u skeču kojem razotkriva neke “drugačije humanitarce” od onih pravih, predvidio kako ćemo dogodine svi biti bolji ljudi jer ćemo raditi humanitarno, odnosno bez plaće. Na kraju važno je spomenuti i izvanrednog Petra Perežu kao voditelja programa večeri, koji je sjajno obavio svoj dio posla , uostalom kao i sva ostala poznata lica NOVE TV.

Useljenje u svoje prostore “Mreže udruga osoba s invaliditetom”-MUOSID kao krovne udruge koja okuplja mnoge pojedinačne udruge osoba s invaliditetom raznih profila, kruna je 5. godišnje suradnje s Rotary klubom SPLIT PLUS, a na ovoj večeri prikupljenih 63.300 kn koji će ovaj projekt zaokružiti i privesti kraju, imaju iznimnu vrijednost, koja znatno nadmašuje kako ovaj iznos prikupljenih sredstava, tako i one prije spomenute ,a prikupljene tijekom 5 godina.