Brojne poznate osobe prošetale su u utorak navečer modnom pistom u Spaladium Areni kako bi pomogle Domu za djecu i mlađe punoljetnike ˝Maestral˝. Rotary Club Split Plus organizirao je ˝Split Plus Fashion˝, originalnu humanitarnu reviju na kojoj je predstavljena redizajnirana odjeća naših slavnih sugrađana.

Poznate ličnosti donirale su odjeću koju su stručne ruke dizajnera pretvorile u nešto sasvim drugačije. Od iznošene odjeće, nastala su prava modna remek djela. Nakon revije, nekadašnji vlasnici odjeće otkupili su ove kreacije i tako pomogli, ali i ukazali na važnost pomaganja drugima.

Ovoj su se humanitarnoj akciji pridružile naše proslavljene sportašice Blanka Vlašić, Ana i Lucija Zaninović, gimnastičarke i olimpijske Tina Erceg i Ana Đerek, te Karmen Koljanin i Mia Ivančević. Naši su se sugrađani rado odazvali na humanitarni modni događaj, a tražilo se i mjesto više.

– Prekrasno je što se u našem gradu organiziraju ovakve akcije. Hvale vrijedno je što se održala modna revija koja je humanitarnog karaktera. Zanimljivo je vidjeti spoj mode i stvari koje mogu pridonijeti općem dobru i zajednici. Došlo je uistinu puno ljudi, prijateljica i ja smo tražile mjesto gdje ćemo sjesti – kazala je Marija, jedna od posjetiteljica.

Osim što su naglasili važnost humanitarnog djelovanja, članovi Rotary Cluba ukazali su i na važnost cirkularne ekonomije, odnosno njezine popularizacije. Naši su sugrađani mogli vidjeti kako i modna industrija može doprinijeti zaštiti okoliša i to putem reciklirane odjeće, ali i nakita.


Za unikatne i kreativne odjevne predmete te nakit zaslužni su kreatori Jurica i Marija Pirić (studio ˝Arileo˝), Ana Kujundžić (obrt za modni dizajn “Kad-tad”), Katarina Cvitković (obrt za modni dizajn “Karin Design”), Eleonora Tomić (obrt za modni dizajn “Etno Mot”), Neda Makjanić -Kunić (modna kuća “Mak”), Monika Sabljić, Mia Caktaš (studio recikliranog nakita “MammaMia Art”) te Anamarija Asanović. Modeli su prošetali pistom u punom sjaju zahvaljujući brojnim vizažistima i frizerima. Osim reciklirane odjeće, publika je jučer mogla vidjeti i mini kolekcije poznatih dizajnera koje su nosili modeli iz agencija Safir Model Management Split i Kristina.

U publici su bila i djeca iz ˝Maestrala˝ te uživala u reviji namijenjenoj njima, a tri su se djevojke su se okušale i na modnoj pisti.

– Nešto za što se često smatra da je rezervirano za one imućnije, postalo je nešto namijenjeno djeci kojoj je to najpotrebnije. Lijepo je vidjeti da moda ima i drugo lice, ono humanitarno . Podržavam ovakve akcije i uvijek se odazivam i pomognem koliko god to mogu – kazala je posjetiteljica Ana te dodala kako joj je drago što se okupio toliki broj ljudi.

Željan Rakela, predsjednik BMW Moto- kluba našega grada te jedan od suorganizatora događaja, istaknuo je kako je izuzetno zadovoljan kako je ovaj događaj protekao.

– Ponosan sam na prijatelje iz Rotary Cluba te na svoje motoriste Dokazali smo da, osim što volimo miris benzina, cestu i duga putovanja, imamo i tu socijalnu notu. Drago mi je što smo u mogućnosti pomoći te što smo svjesni toga koliko je važno pomagati drugima. Donacijama ćemo urediti gornji kat ˝Maestrala˝ kako bi štićenici imali zajedničke prostorije, kuhinju, odnosno kako bi mogli zajedno uživati. Cilj nam je bio skupiti tridesetak tisuća kuna, ali s obzirom na jako dobar odaziv, mislim da će taj iznos biti i veći – kazao je Rakela.

 

Tekst: Anja Popović
Foto: Ante Čizmić