Prenosimo sa www.dalmatinski portal.hr

Na pisti će zablistati brojne poznate Splićanke i Splićani, a među njima proslavljene sportašice Blanka Vlašić, sestre Zaninović, Tina Erceg i Ana Đerek
U prostorima Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe Maestral Split, predstavljen je projekt Split Plus Fashion. Riječ je u humanitarnoj modnoj reviji redizajnirane odjeće čiji je prihod namijenjen obnovi trećeg kata dječje doma. Ravnatelj Doma Miljenko Grabar zahvalan je svima na organizaciji projekta koji će pokušati prikupiti sredstva za preuređenje jednog kata zgrade, a po procjeni je potrebno oko 70 tisuća kuna za tu investiciju.

– Još jednom je naša lokalna zajednica pokazala socijalnu osjetljivost, sredstva će biti namijenjena za opremanje i uređenje trećeg kata naše ustanove. Kako nismo u mogućnosti sve naše štićenike smjestiti u stambene zajednice, pokušat ćemo njihov prostor približiti obiteljskoj atmosferi. Jedan dio ćemo preurediti u spavaonice i dnevni boravak, a drugu stranu u radni dio, kuhinju, informatičku radionicu. Želimo da taj prostor pretvorimo u jedan veliki stan. Također želimo sanirati sanitarni čvor koji je poprilično derutan. Želimo da djeca imaju nešto više od samog smještaja i brige, ono što imaju naša biološka, a to je da im omogućimo da idu na školska putovanja, upisuju škole stranih jezika, da ih prigodno opremamo za maturalne i slične zabave i tako dalje. Jedan od ciljeva je da se kod nas što kraće zadržavaju i idu prema udomljavanju i posvajanju – kazao je ravnatelj Miljenko Grabar.

Riječ je o projektu Rotary Cluba Split, koji propagira cirkularnu ekonomiju kao model zaštite okoliša i davanja novog života starim stvarima, s humanitarnom svrhom stvaranja boljih uvjeta života štićenicima doma i njihovim odgajateljima.

– Prvi od niza projekata koji pripremamo je velika humanitarna akcija, modna revija redizajnirane odjeće ‘Split Plus Fashion’ koja će se održati 10. svibnja u 20 sati u podrumu splitske Spaladium Arene. Pokrenuli smo poznate Splićane koji su nam ustupili svoju nošenu odjeću i od nje skupina dizajnera stvara nove privlačne modele koje će njezini vlasnici otkupiti za 300 kuna. Štićenici Doma bit će naši najvažniji gosti revije, a tri djevojke okušat će se po prvi put i na modnoj pisti. Na pisti će zablistati brojne poznate Splićanke i Splićani, a među njima proslavljene sportašice Blanka Vlašić, sestre Zaninović, gimnastičarke i olimpijke Tina Erceg i Ana Đerek… Želja nam je da ova priča pokrene druge i da se jave Maestralu – kazala je Nataša Bakotić iz Rotary Club Split Plus.

Neda Makjanić Kunić, predsjednica Rotary Cluba Split Plus, pokretača ove vrijedne inicijative koja je motivirala splitske dizajnere da redizajniraju više od stotinu komada stare odjeće čijom prodajom će osigurati novce za Dom.

– Okupili smo se kao jedna obitelj, trudimo se da napravimo ono što najbolje možemo sa starim stvarima kako bismo udovoljili svima onima koji će to otkupiti. Mislim da ćemo uspjeti u tome, da ćemo svi doprinijeti Domu Maestral jednim malim kamenčićem, ali kamen po kamen čini palaču. Mislim da će nakon ovoga dječica živjeti u oazi svoga novog doma – kazala je Makjanić Kunić.

Uz članove kluba projektu su se pridružili splitski kreatori Jurica i Marija Pirić (studio Arileo), Ana Kujundžić (obrt za modni dizajn ‘Kad-tad’), Katarina Cvitković (obrt za modni dizajn ‘Karin Design’), Eleonora Tomić (‘Etno Mot’), Neda Makjanić Kunić (modna kuća ‘Mak’), Monika Sablić, Mia Caktaš (studio recikliranog nakita ‘Mamma Mia’) i Anamarija Asanović, a oni imaju zahtjevan zadatak prepravljanja iznošene odjeće u nove privlačne modele.

Uz reviju redizajnirane odjeće održat će se i mini revija novih kolekcija dizajnera koju će nositi manekenke agencije Safir Model Management i Kristina, te reviju talijanske škole mode i dizajna Callegari. U projektu sudjeluju splitski ‘postolari’ Sandra i Ivo Ledenko, frizeri Joško Tafra (frizerski studio Sananda) i Ivanka Varvodić ( frizerski studio Kaleta), vizažistice Roberta Rakuljić, Ivana Vladović Marić i Ivana Češljar. Za koreografiju i backstage se brinu bivša poznata manekenka i glumica Ana Gruica, te njezin kolega glumac i voditelj Ivo Perkušić. Styling je povjeren mladoj dizajnerici Lei Babić-Radosavljević koja će predstaviti i svoje modne dodatke Kitcheraj Accessories. Program će voditi Željko Maretić, dobitnik ovogodišnje Večernjakove ruže.

Partner u projektu je BMW Moto-klub Split predvođen Željanom Rakelom koji pripremaju posebno iznenađenje. Njegova tvrtka Protektor-Rakela brinut će te večeri da sve prođe sigurno.